Virtuális valóság

Egy majom kipróbálja a VR-t

2016. november 21. - OkGls

Virtuális valóság Androidon

A PC-s virtuális valóság sisakok egy megfelelő számítógéppel együtt közel fél millió Ft-ba kerülnek, így sokak számára marad az Android a VR tartalmak fogyasztásához. Bár egy jó telefon szintén 150e Ft körül van, ez még mindig olcsóbb, mint a desktop változatok.

Android alatt már most is rengeteg VR alkalmazás érhető el. Egy részük Google Cardboardhoz (ez egy ezresért vehető papír VR sisak), más részük a Cardboardhoz hasonló műanyag kütyükhöz, amit gyakorlatilag ugyanúgy lehet Cardboarddal is futtatni.

Ha igazán jó VR élményre vágyunk Android alatt, a legjobb élményt a Samsung Gear VR sisakjával érhetjük el, amit a Galaxy S7 előrendelői ráadásul ingyenesen megkapnak. A Gear VR beépített mozgásérzékelővel is rendelkezik, ami sokkal jobban teljesít a telefon saját hardverénél, illetve a Gear VR alatt futó programok közvetlen hozzáférést kapnak a telefon hardveréhez a Samsung API-ján keresztül, hogy megfelelő sebességgel futhassanak.

A Gear VR kipróbálható a Samsung Experience boltokban.

A-Frame - egy lépés a VR web felé

aframesite.jpgA Mozilla ma kiadta az ingyenes A-Frame nevű keretrendszerét, aminek segítségével bárki egyszerűen készíthet VR honlapot. Egyetlen sor JavaScript kód beszúrása után olyan új tag-ek használhatóak, amikkel különböző egyszerű elemeket, kockát, gömböt és hasonló dolgokat hozhatunk létre és animálhatunk. A kész oldalon ezután egérrel, vagy VR sisakkal a fejünkön a fej mozgatásával navigálhatunk.

Az A-Frame-et a Gear VR jelenleg nem, az Oculus Rift, valamint a Cardboard és társai - a böngészőben való futtatás formájában - viszont már most is támogatják.

Mi az a virtuális valóság?

A virtuális valóság ígéretével már a 90-es évek közepe óta találkozhattunk, azonban csak az utóbbi pár év technológiai fejlődése tette lehetővé, hogy az olyan virtuális valóság kütyük létrehozását, amire már érdemes is figyelni.

A virtuális valóság röviden olyan technológiák összessége, melyek segítségével elhitethetjük agyunkkal (vagy legalábbis megpróbáljuk elhitetni), hogy egy másik helyszínen, egy másik világban vagyunk. Ez legalább egy sisakot jelent, amiben a két szemünk külön-külön képet kap, így 3D-ben, és 100-110 fokos látószögben láthatjuk a virtuális környezetünket, s miközben mozgatjuk a fejünket, a kép követi a mozgásunkat. A sisak mellett néha van valamilyen kontroller is, aminek a segítségével a virtuális térben is láthatjuk kezeinket, de van már olyan technológia is, aminek a segítségével "egy helyben sétálhatunk", miközben a virtuális térben is azt látjuk, hogy haladunk. Mindezen technológiák összessége olyan szimulációt tesz lehetővé, amibe igazán beleélhetjük magunkat, és a legjobb ilyen kütyükkel átélhetjük a virtuális világban való jelenlét élményét is.

Ez lenne hát a rövid bevezetője annak, hogy miről is olvashatsz majd többet ebben a blogban.